tiistai 13. toukokuuta 2014

Arvio TV-sarjasta: Ratkaisija

Kuten monet tietävät, olen koukussa aika moniin TV-sarjoihin, etenkin rikossarjoihin. Yllättävän inspiraation iskettyä keksin uuden postausidean. Esittelen siis TV-sarjoja. Ainoa kriteeri on se, että olen nähnyt sarjan kaikki kaudet eikä enempää tehdä.

Metsästin tämän sarjan viimeistä kautta useammasta Top Tenistä äidilleni lahjaksi, sillä kyseinen sarja on hänen suosikkejaan. Se ei kuulu ihan oman listani kärkeen, vaikka omaakin lukuisia kiitettäviä piirteitä.

Spoiler-varoitus, tietty

Ensimmäisenä vuorossa:

Ratkaisija (The Closer)

Ratkaisija on yhdysvaltalainen rikossarja, joka seuraa apulaispoliisipäälikkö Brenda Leigh Johnsonin ja hänen tiiminsä rikosten ratkaisuja tiuhaan tahtiin nimeään muuttavalla osastolla Los Angelesissa. Päähenkilöä esittävä Kyra Sedgwick voitti roolisuorituksestaan useita palkintoja. Sarja eroaa perusjenkkisarjoista useilla tavoilla ja sitä on kiitelty muun muassa vahvasta ja naisellisesta pääosasta ja suhteellisen realistisesta rikosten ratkaisusta. Itse kiinnitin huomiota siihen, että omaisten reaktiot suru-uutisiin ovat realistisia ja siksi hyvin koskettavia, mikä teki sarjasta ainakin minulle aika rankan, vaikka olen paljon raaempiakin katsonut. Sarja ei sinänsä ole kovin dramaattinen, vaan aika arkinen. Jaksot ovat hyvin mietittyjä ja maininnan arvoista on mustavalkoisuuden puuttuminen. Tapaukset eivät ole yksiselitteisiä ja toisinaan päätyy sympatisoimaan murhaajaa. Edes sarjan sankarit eivät aina ole hyviksiä, vaan he tekevät kyseenalaisia ratkaisuja ja toimivat harmaalla alueella.Kausi 1
http://s3.discshop.fi/
Ensimmäisellä kaudella Brenda Leigh Johnson siirtyy Atlantasta Los Angelesiin johtamaan juuri perustettua Priority Murder Squadia (PMS), joka lyhenteensä vuoksi pian vaihtaa nimensä Priority Homicide Divisioniksi (PHD). Haastavien rikosten lisäksi Brenda joutuu taistelemaan voittaakseen epäluuloisten alaistensa luottamuksen. Tilannetta sekoittaa entisestään hänen esimiehensä ja entinen rakastajansa Will Pope, Brendan vanha tutu ja ihastuksen kohde Fritz Howard sekä Robbery Homiciden johtaja Captain Taylor, joka on ottanut tavoitteekseen päästä eroon Brendasta.

Ratkaisijan ensimmäinen kausi alkaa vahvasti ja sen älykäs, humoristinen dialogi on kiinnostavaa seurata. Vaikka tiimissä on paljon väkeä, he ovat kaikki erilaisia ja kiinnostavia henkilöitä. Kaiken lisäksi ryhmä on erittäin poliittisesti korrekti, sillä siihen kuuluu aasialaistaustainen Tao, latinalaisamerikkalainen Sanchez, tummaihoinen nainen Daniels, seniori-ikään ehtinyt Provenza, toinen tummaihoinen Gabriel, vain yksi valkoihoinen keski-ikäinen mies
Flynn ja ryhmäähän tietenkin johtaa nainen. Tutustumme myös murhaepäiltyyn Bill Croelickiin, joka ei taida olla ihan sitä miltä näyttää.

Ensimmäisen kauden teema on "a woman alone", joka viittaa naisten, etenkin Brendan, ponnisteluihin miesvaltaisessa maailmassa.

Syystä tai toisesta mieleen jääneet jaksot:
1x01: Muukalainen Atlantasta (Pilot),
1x06 Vaarallinen mielikuvitus (Fantasy Date),
1x08 Väkivaltaista mailapeliä (Batter Up),
1x10 Hovimestaria epäillään (The Butler Did It),
1x12 Kohtalokas erehdys (Fatal Retraction)

Kausi 2
http://s0.discshop.fi/
Ensimmäisen kauden loputtua Brenda on saavuttanut ryhmänsä täyden tuen ja arvostuksen. Henkilöt ja heidän väliset suhteensa pääsevät parempaan tarkasteluun. Brendan ja Fritzin suhde syvenee, vaikka töihin liittyvät asiat tuovatkin runsaasti mutkia matkaan. Uutena henkilönä tutustumme Brendan äitiin Willie Rae Johnsoniin. Ongelmia aiheuttaa myös Popen myrskyisä avioero, jonka keskelle Brenda joutuu.

Tämä kausi jatkaa vahvaa linjaa ja kuuluukin yhteen suosikeistani. Alun vaikeuksista on päästy eikä sarjan myöhempiä ongelmia vielä ole, joten kakkoskausi voi keskittyä rikosjuttuihin. Tämäkin kausi on tunteita ja ajatuksia herättävä.

Toisen kauden teema on "partnership", jonka alla painottuvat etenkin tiimin sisäinen sekä osastojen välinen yhteistyö ja luottamus.

Mieleen jääneet jaksot:
2x01 Virkaveljen kuolema (Blue Blood)
2x02 Pulmallisia perhesiteitä (Mom Duty)
2x05 Kyseenalaisia ratkaisuja (To Protect & To Serve)
2x06 Vaarallinen paljastus (Out of Focus)
2x08 Kadoksissa (Critical Missing)
2x09 Salaisuuksia sairaalassa (Heroic Measures)

Kausi 3
http://s3.discshop.fi
Tapaamme ensi kertaa Brendan omalaatuisen isän Clay Johnsonin ja hänen ja Fritzin tapaaminen aiheuttaa jännitettä. Myös Brendan terveys on vaakalaudalla tuntemattomasta syystä. Työpaikalla vaikeuksia tuovat budjettileikkaukset ja niistä aiheutuvat säästötoimet. Uutena henkilönä kuvaan tulee myös patologi Tri. Morales, joka korvaa edellisen loukkaantumisen takia.

Perheteema tuo kolmannelle kaudelle oman lisäyksenä, joka näkyy jaksojen teemassa ja tekee monista jutuista paljon monimutkaisempia epäselvien motiivien ja peittely-yritysten takia. Tämä kausi sisältää myös monia sellaisia jaksoja, jotka ovat surullisuuden tai karmeuden takia jääneet erityisesti mieleeni, kuten alempana mainittu Ruby.

Kolmannen kauden teema on "family",joka viittaa jaksojen teemoihin, tiimin välien lähentymiseen, Brendan vanhempiin sekä hänen ja Fritzin suhteeseen.

Erottuvat jaksot:
3x01 Kodinrikkoja (Home Wrecker)
3x04 Ruby (Ruby)
3x05 Arsenikkia ja vanhoja ihmisiä (The Round File)
3x08 Polttomerkityt (Manhunt)
3x11 Jyrkänteeltä alas (Lover's Leap)
3x14 Joulurauhaa osa 1/2 (Next of Kin, part 1)
3x15 Joulurauhaa osa 2/2 (Next of Kin, part 2)

Kausi 4
http://s4.discshop.fi
Neljännellä kaudella Brendan tiimiä seuraa ärsyttävä Los Angeles Timesin toimittaja, jolla saattaa olla omat syynsä jutun tekemiseen. Vanha tuttukin ilmestyy taas kuvioihin poltetun ruumiin myötä. Ällötysosastosta vastaa puolustusasianajaja Philip Stroh, jonka nimi kannattaa painaa mieleen tulevia kausia ajatellen. Brendan ja Fritzin lähestyvät häät tuovat stressiä sekä parille että heidän läheisilleen. Heidän perheensä joutuvat liittoutumaan yhteen, etteivät kiireiset poliisit peru koko häitä.

Neljännen kauden teema on "power". PHD saa tutustua median, oikeusjärjestelmän ja ihmisten toisiinsa käyttämään valtaan, kun taas henkilökohtaisella rintamalla Brenda joutuu mukaan häihinsä liittyvään valtapeliin.

Huomattavat jaksot:
4x01 Kuumat paikat (Controlled Burn)
4x04 Salakuuntelua (Live Wire)
4x05 Surmanhimoinen vaimo (Dial M for Provenza)
4x09 Tijuanalainen tragedia (Tijuana Brass)
4x12 Timanttinen tapaus (Junk in the Trunk)
4x13 Asianajajan valta (Power of Attorney)
4x15 Häätunnelmissa (Double Blind)

Kausi 5
http://s0.discshop.fi/
Tästä kaudesta lähtien saamme kärsiä sisäisen tutkinnan hankaloittavasta vaikutuksesta. Raydor ja Brenda ovat koko ajan napit vastakkain eikä kumpikaan suostu katsomaan asioita toisen näkökulmasta. Kauden lopulla he alkavat päästä hitaasti yli ongelmistaan ja päätyvät jopa tutkimaan juttua yhdessä. Ystäviksi heitä ei silti voi nimittää. Muutos näkyy tässä kaudessa voimakkaasti etenkin Brendan suhtautumisessa toimintatapoihin ja oman ryhmänsä suojelemisessa. Danielsin ja Gabrielin suhde uhkaa tuhota koko tiimin yhtenäisyyden ja kauden lopuksi Daniels siirtyy uudelle osastolle. Brenda ja Fritz huolehtivat Brendan ongelmaisesta siskontytöstä, mikä luo jännitettä heidän parisuhteeseensa.

Vitoskausi on se kausi, missä asiat alkavat luisua alamäkeen. En tarkoita sarjan tasoa, vaan ilmapiirin valoisuutta. Vaikka dialogi on edelleen ajoittain hauskaa ja piristävää, mukaan alkaa tulla enemmän ongelmia ja paljon elementtejä, jotka näkyvät myöhemmillä kausilla.

Viidennen kauden teema on "change". Sanomme hyvästit Detective Danielsille ja Brendan kissalle Kittylle, henkilökohtaiset asiat aiheuttavat päänvaivaa Brendalle, Gabrielille, Provenzalle ja Flynnille, tiimi saa riesakseen Brendan toimintatapoja kritisoivan sisäisten asioiden tutkijan Captain Sharon Raydorin ja ryhmä vaihtaa nimensä Major Crimes Divisioniksi

Jaksopoiminnat:
5x03 Punaista nauhaa (Red Tape)
5x06 Casanovan kohtalo (Tapped Out)
5x08 Manan majoilla (Elysian Fields)
5x10 Ruumis laatikossa (Smells Like Murder)
5x12 Mies mustissa (Waivers of Extradition)
5x14 Uusi nainen (Make Over)
5x15 Mustelmilla (Dead Man's Hand)

Kausi 6
http://s3.discshop.fi/
Kuudennella kaudella Pope hakee poliisipäällikön paikkaa, mikä sekoittaa murharyhmän asioita. Brendan täytyy miettiä, mitä asiasta ajattelee ja seisooko hän Popen puolella vai asettuuko tätä vastaan. Virkakilpailu näkyy myös juttujen ratkaisussa tiimin työskennellessä paikkaa havittelevien poliisien kanssa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää Turell Baylorin juttuun, sillä kyseisen tapauksen ratkaisulla voi olla hyvin ikäviä seurauksia.

Kuudennella kaudella näkyy vanhan ja uuden suhde. Osasto muuttaa uusiin tiloihin, mutta vanhan murhahuoneen vaikutus tungetaan Popen harmistukseksi mukaan. Raydor on mukana kuvioissa uudella tavalla ja aina niin kunnollisen Fritzin menneisyydestä paljastuu ikäviä asioita.

Kuudennen kauden teema on "attraction". Uskon, että nimi puhuu puolestaan.

Huomaa nämä jaksot:
6x01 Tähtitaivaan alla (The Big Bang)
6x08 Surmatut sotilaat (War Zone)
6x10 Pelastajan manifesti (Executive Order)
6x11 Kosto kaltereiden taka (Old Money)
6x13 Veri ja kunnia, osa 1/2 (Living Proof: part 1)
6x14 Veri ja kunnia, osa 2/2 (Living Proof: part 2)
6x15 Hirviö ja uhri (An Ugly Game)

Kausi 7
https://s.cdon.com/

Seitsemäs kausi tuo mukanaan Brendaa ja koko poliisilaitosta vastaan nostettu syyte vanhaan tapaukseen liittyen. Brenda joutuu vaikeiden aikojen pyöritykseen, kun joutuu normaalin työnsä lisäksi huolehtimaan lakijutun tuomista paineista. Vastapuolta edustava asianajaja vaikuttaa aina olevan askeleen edellä ja käykin ilmi, että ryhmän sisällä on vuoto. Kysymys kenestä yllättää varmasti kaikki. Kaiken lisäksi hän joutuu vihdoin miettimään, kannattaako Popeen luottaa vai ajaako hän vain omaa etuaan. Takaisin kuvioihin palaa myös vanha vihollinen ja jutun ratkaisu saattaa maksaa Brendalle työn ja maineen lisäksi hänen elämänsä.

Erityismaininnan saa Brendan palkkaama asianajaja Gavin Q. Baker, joka on myös Raydorin vanha tuttu. Hän on itsevarma, hauska, älykäs ja erittäin oikeudentuntoinen. Bakerin käsissä Brendan oikeusjuttu on hyvässä huomassa, vaikka hänen käytöksensä ja asenteensa ärsyttävätkin tiimiä loputtomasti.

Seitsemännen ja viimeisen kauden teema on "love and loss". Brendaa vastaan esitetty syyte varjostaa koko viimeisen kauden tapahtumia ja useampi kuin yksi henkilö joutuu miettimään elämänsä tärkeysjärjestyksiä uudestaan.

Katseenkiinnittäjät:
7x03 Konnankoukkuja kolmelle (To Serve with Love)
7x04 Rikkinäinen perhe (Under Control)
7x06 Ruumis työmaalla (Home Improvement)
7x07 Heroiinin uhrit (A Family Affair)
7x14 Poliisijohtajan vaimo (Road Block)
7x19 Viimeinen voitelu (Last Rites)
7x20 Musta lammas (Armed Response)
7x21 Leikin loppu (The Last Word)

Ratkaisijalla on spin-of sarja Rikoksista pahin (Major Crimes), jossa Sharon Raydor korvaa Brendan tiimin johtajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti