sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Äänestystunnelmia

Palasin juuri äänestämästä! Siinä on jotain käsittämättömän jännää, kun saa piirtää parit numerot äänestyskopin suojissa ja kokea tehneensä jotain tärkeää. Ja vaikka ehdokkaani ei läpi pääsisikään, voin ainakin sanoa ilmaisseeni oman mielipiteeni. Tahdon nyt esitellä teille ne kriteerit, jotka oman ehdokkaani missä tahansa vaaleissa on aina ehdottomasti täytettävä. Mainitsen vielä näin alkuun, että olen poliittisesti aika vasemmalla enkä arvosta, jos joku alkaa urputtaa poliittisista näkemyksistäni. Sivistynyt keskustelu taas on aina tervetullutta.

http://www.hirvensalmi.fi/
1. Ehdokkaani on nainen. Miehet äänestävät useimmiten miehiä, joten jos naiset eivät äänestä naisia, kukaan ei sitä tee. Naisena koen, että toinen nainen ymmärtää ajatuksiani ja lähtökohtiani paremmin kuin mies.

2. Alle 40-vuotias. Mielellään vielä alle 30-vuotias, mutta tästä voin joustaa. On tärkeää, että eduskunnassa on kansanedustajia kaikenlaisista lähtökohdista, ikäluokista ja yhteiskunnan asemista. Jos kaikki edustajat ovat vanhoja, jäävät nuorten asiat usein vähemmälle huomiolle ja niistä leikataan rahoitusta helpoiten. Nuorena onkin velvollisuuteni varmistaa, että asiani tulevat kuulluksi.

3. Tehnyt elämällään jotain. En voi äänestää ihmistä, jonka ainoa mainitsemisen arvoinen titteli on kansanedustaja. Vähän pitää olla myös tosielämän kokemusta, ettei hämärry todellisuudentaju. Minulle riittää, että on opiskelijana yliopistossa tai muussa vastaavassa, kunhan jotain tekee.

4. Samat arvot. Tämän pitäisi olla sanomattakin selvää. Tietenkin äänestän ehdokasta, jolla on sama arvomaailma kuin minulla. Muutamat kysymykset ovat minulle tärkeämpiä kuin toiset, joten niiden kohdalla olen peräänantamaton. Joissain asioissa taas voin joustaa, jos ehdokas on muuten hyvä.

Lisämateriaali: Miksi äänestämättä jättäminen on huono protesti.
http://www.touche.bz/

Monet jättävät äänestämättä siksi, että ajattelevat äänensä olevan merkityksetön. Tahdon kuitenkin esittää muutaman argumentin sitä vastaan. Ja koska rakastan listata asioita, on tämäkin samaisessa muodossa.

1. Politiikkaa tehdään myös hiljaisesti. 200 kansanedustajaa eduskunnassa ei tarkoita sitä, että maassamme on vain 200 ihmistä, jotka osallistuvat politiikkaan ja päätösten tekoon. Suuri osa kansanedustajien työstä onkin puhtaasti edustustehtäviä. Puolueen sisällä aloitteita ja linjauksia valmistelevat ja miettivät monet sellaiset, jotka eivät ole eduskunnassa. Jos äänestämäsi ehdokas ei pääse eduskuntaan, hän tietää kuitenkin saaneensa ääniä ja jatkaa todennäköisemmin politiikassa.

2. Aina on seuraava kerta. Ehdokas, joka sai ääniä, muttei tarpeeksi, saattaa päästä seuraavalla kerralla uusien ajatusten ja kokemusten kanssa. Hän kenties osaa tehdä vaalityönsä paremmin tai on kerännyt kokemusta esimerkiksi kunnallispolitiikassa.

3. Jonkun laariin se joka tapauksessa menee. On valitettava tosiasia, että ne, jotka eivät äänestä ovat usein vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajia. On ihan turha valittaa siitä, kuinka kokoomus pilaa Suomen, jos ei itse yritä tehdä asialle mitään. Oikeistopuolueet hyötyvät vasemmistokannattajien nukkumisesta. Asiaa voisikin ajatella mieluummin tyylillä "tämä ääni on yksi ääni pois oikeistolta".

4. Äänioikeus. Se, että me suomalaiset saamme aidosti äänestää ketä tahdomme eikä meitä mielipiteidemme takia vainota, ei todellakaan ole normi monissa muissa maissa. Siksi olen sitä mieltä, että koska äänioikeus on tulisi sitä myös käyttää. Kunnioitan tietenkin sitä, että äänestämättä jättäminen on vaihtoehto, mutta on se silti mielestäni hieman typerää.

5. Jälkiviisaus on hyvin tyydyttävää. Jos äänestät sellaista ihmistä, joka ei pääse eduskuntaan tai pientä puoluetta, voit seuraavan neljän vuoden aikana muistuttaa joka käänteessä, että sinä olisit tiennyt paremmin. Jos jätät äänestämättä, on sinun vain tyydyttävä huonoihin päätöksiin.

6. Äänestäminen on kivaa! Kuten jo alussa mainitsin, itse äänestämisprosessi on hauska ja hieman jännittävä. Minä ainakin äänestäisin ihan vain siitä ilosta, että saan mennä äänestyskoppiin mietiskelemään.

http://im.mtv.fi/
Illalla saakin sitten jännittää tuloksia!

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä kirjotus! Fiksuja ajatuksia ja etenkin jälkimmäisen listan kohdat 3 & 5 vetosivat muhun :D

    VastaaPoista